
Teoriaviikko
Teoriaviikon vetäjänä oli Johanna Bruun. Luimme aluksi kotitehtävänä muutaman artikkelin netissä aiheesta "ovatko suunnittelijat taiteilijoita?".
Jatkoimme aiheesta ensimmäisenä päivänä ja kävimme läpi kaksi eri ajatussuuntaa: Immanuel Kantin ja Karl Marxin. Pohdimme onko graafikko taiteilija ja mitä on taide ja taiteilija yleisesti.
Pohdimme viikolla, mitä on hyvä ja huono tyyli. Toteutimme myös ryhmätyönä esitelmän, jossa käsittelimme makua ja tyyliä. Pohdimme mikä on huonoa ja mikä hyvää. Huomasimme että monilla oli eri mielipiteitä, mutta oli myös asioita joissa lähes kaikki olivat samaa mieltä.
Pohdimme myös, onko graafikolla eettinen vastuu ja tulisiko hänen ottaa kantaa asioihin työllään.
Työpajaviikko
Työpajaviikolla vieraanamme oli kuvittaja Erika Kallasmaa. Ensimmäisenä päivänä teimme yhdessä aluksi nopeita yhteishahmoja. Taittelimme paperin neljään osaan ja vuorotellen jokainen teki osan hahmosta tietämättä mitä muut tekivät. Vaihtelimme eri tekniikkoja ja työvälineitä eri kuvien välillä. Piirsimme myös nopeita muotokuvia toisistamme yhdellä viivalla nostamatta kynää pois paperista. Itsestäni tuntui, ettei inspiraatio tullut ja en ollut kovin tyytyväinen omiin tekeleisiini. Nopea aikataulu tuntui myös haastavalta ja päivä oli raskas, mutta ihan hauska.







Toisena päivänä vierailimme Helsingin talvipuutarhassa. Rakastan talvipuutarhaa ja se inspiroi minua heti. Tehtävinä oli piirtää aluksi lista erilaisista tekstuureista tai yksityiskohdista. Tämän jälkeen tuli piirtää lista suuremmista yksityiskohdista, kuten lehdistä kukista tai kokonaisista kasveista. Pidin tästä päivästä hyvin paljon ja nautin kasvien piirtämisestä talvipuutarhassa. Hieman harmitti se että aikaa oli niin vähän ja aluksi tuntui, että piirroksien kanssa oli kiire.










Seuraavana päivänä olimme vierailulla luonnontieteellisessä museossa. Tehtävinä oli piirtää aluksi erilaisia eläinten ulokkeita, raajoja ja sarvia. Seuraavaksi piirsimme kasvoja tai päitä ja vielä tämän jälkeen kokonaisia eläimiä. Innostuin paljon luista ja luurangoista. Niitä oli hauska piirtää. Innostuin myös tekniikasta, jossa aluksi piirrän paksulla mustalla tussilla ja myöhemmin lisään siihen ohuemmalla ja lopuksi piirrän päälle valkoisella peitetussilla. Myös tänä päivänä tuntui hieman että oli kiire, mutta ehkä se oli hyväkin asia, sillä silloin joutui tahallaan tekemään nopeita luonnoksia.





Työpajaviikolla itsenäisenä tehtävänä oli tehdä kolme erilaista listaa. Niihin oli yllättävän tiukka aikataulu, joten niiden piirtäminen meni myöhään. Olen kuitenkin tyytyväinen tuloksiin.

Viimeisinä päivinä meidät jaettiin pareihin, joissa tulisimme tekemään lopulliset serigrafiatyöt. Levitimme luokkaan kaiken viikolla tehdyn materiaalin ja valitsimme omista ja muiden tekemistä piirroksista ne, jotka tulisivat osaksi serigrafiatyötämme. Aloimme työstämään originaalia kopioimalla kuvia kopiokoneella ja leikkaamalla niitä ja sijoittelemalla paperille. Lopullisen työn on tarkoitus olla A3 kokoinen, joten jouduimme tekemään originaalin A1 kokoon saadaksemme kaiken mahtumaan paperille. Teimme myös kaksi originaalia, jotka painetaan päällekkäin eri väreillä. Varmistimme elementtien lopulliset sijainnit ottamalla välissä kuvia ja laittamalla ne päällekkäin photoshopissa. Kun olimme tyytyväisiä skannasimme lopulliset originaalit.










Digiviikko
Digiviikolla kanssamme oli Sampo Korkeila. Muokkasimme skannattuja originaalejamme Photoshopissa. Tarkoituksenamme oli tuottaa täysin mustavalkoiset bitmap-kuvat, joissa jokainen pikseli on joko musta tai valkoinen. Photoshopin käyttö on tuttua minulle, joten asia hoitui nopeasti. Opettajamme opasti myös hyvin niin, että kaikki pysyivät mukana. Opin kuitenkin myös uusia ja hyödyllisiä asioita esimerkiksi kuvien moodeista ja joitakin Photoshop pikakomentoja.



Photoshopin käytön jälkeen harjoittelimme Illustratorin käyttöä. Illustrator on minulle suhteellisen vieras ohjelma ja odotin avoimin mielin sen käytön oppimista. Illustratorin toimintaperiaate on minulle tuttu, mutta en osaa käyttää sitä kovin hyvin. Teimme hyviä alkeisharjoituksia.





Saimme tehtäväksi tehdä itsellemme logon hyödyntäen työpajaviikolla tekemiämme luonnoksia. Harjoittelimme samalla illustratorin käyttöä. Sampo varoitti että joillekin voi illustrator tuottaa jopa kyyneliä ja itsekin jossain vaiheessa turhauduin. Tuntuu että vaikka illustratorin toimintatapa on hieno ja hyödyllinen, kun sitä ei osaa käyttää, käyttöliittymä tökkii. Tuntui että tiesin mitä haluan tehdä, mutta en tiennyt miten, tai tein sen todella kökösti.


Serigrafia
Seuraavaksi aloitimme grafiikanpajalla muutaman viikon kestävän serigrafiaosuuden. Opettajina toimivat Piia ja Robin. Aluksi meille opetettiin miten seulaan laitetaan emulsio, vaikka sitä meidän ei tarvinnut tehdä itse. Sitten opimme kuinka seula valotetaan ja tämän jälkeen pestään auki. Turvallisuusvarotoimet tulivat kaikille selviksi ja tutuiksi. Piia ja Robin opettivat kaiken todella hyvin ja selkeästi. Kaikki oli uutta ja jännää ja sitä oli hauska tehdä.






Sitten saimme sekoittaa painovärimme. Käytimme omassa projektissamme vain Sebastar värejä. Päädyimme vihreään väriskaalaan, jota olimmekin jo miettineet etukäteen. Omasta mielestäni värien päättäminen oli vaikeaa ja en ole paras niiden sekoittamisessakaan. Saimme kuitenkin mukavia eri vihreän sävyjä sekoitettua. Jälkeenpäin toivon että olisimme voineet kokeilla ehkä muitakin värejä, mutta emme ehtineet.



Kaikille myös yhteisesti opetettiin, kuinka seripainanta tapahtuu käytännössä. Itse tykkäsin painamisesta todella paljon. Välillä vain tuntui rasittavalta, miten kaikki jouduttiin toistamaan monta kertaa, näistä ehkä eniten seulan peseminen. Oli kuitenkin aina yhtä tyydyttävää nähdä painotulos paperilla ja ihailla sitä. Pia ja Robin myös opastivat kädestä pitäen aina kun tarvitsimme apua, mikä oli mukavaa.












Päätimme tehdä myös muutaman vedoksen täysin mustalla värillä valkoiselle paperille ja valkoisella värillä mustalle paperille. Lopulta tuntui että nämä jopa toimivat parhaiten ja olivat tyylikkäimmät.


Lopussa leikkasimme paperit kokoon, taitoimme sivut, reijitimme vihkot ja sidoimme ne kokoon. Saimme tämän aikaan yllättävän tehokkaasti ja itse olin hyvin innostunut sidonnasta. Olen ommellut vaatteita, joten kirjan sidonta ei ollut haastavaa.









Innostuin kirjansidonnasta niin paljon että suostuttelin Pian opettamaan hieman aitoa kirjansidontaa. Viimeisenä päivänä tein ylimääräisella ajalla pienen luonnoskirjasen, jossa sidoin yhteen neljä vihkoa. Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.




Kuvitus ja Essee
Saimme kurssin ensimmäiselle puoliskolle tehtäväksemme kirjoittaa esseen, joka käsitteli kolmea aihetta. Aiheet olivat: Onko graafikko taiteilija? Onko graafikolla moraalinen ja eettinen vastuu? Mitä on tyyli ja kauneuskäsitykset? En yleisesti pidä kirjoittamisesta, joten en nauttinut esseen kirjoittamisesta, mutta mieleeni tuli kyllä paljon hyviä ajatuksia ja näkökulmia ja olen tyytyväinen esseeseeni. Aiheet laittoivat miettimään.
Kurssin jälkipuoliskolla meidän tuli kuvittaa oma esseemme. Alussa oli todella vaikea keksiä mitään ideoita. Ensimmäisiin luonnoksiin, jotka tuli palauttaa, minun tuli vain pakottaa itseni keksimään jotain. Tavallaan tuntui että oli turhaa palauttaa luonnoksia, jotka olin vain vääntänyt paremman puutteessa, mutta kyllä se silti laittoi miettimään ja saatu palaute auttoi myös. Eli oli hyvä että oli deadline luonnosten palauttamiselle.
Ideanani oli kuvata ajatusprosessiani kun suunnittelen. Esseessä kerroin miten tuo ajatusprosessi on "insinöörimäistä" ja se on kuin moottori, mutta toisaalta tarvitaan myös inspiraatiota ja vapaata taiteellista ajattelua. Halusin kuvata näitä kahta puolta kuvituksessa. Totesin kuitenkin palautteen perusteella, että henkilön ja tämän ajatusten kuvaaminen olisi liian selkeää, enkä todellisuudessa tykkäisi sen kuvittamisesta. Googlettelin sanaa moottori ja törmäsin vanhaan suihkumoottoriin. Siitä ajatus alkoikin juoksemaan ja tuli idea tehdä "vaikutusmoottori". Vaikutusmoottori on se päänsisäinen moottorini. Kuvaisin siinä esseessa mäinitsemia asioita moottorin osana. Tuo moottori sitten toimii tyylin ja kauneuden voimalla ja kerää innoitusta universumista ja luo designia joka vaikuttaa. Olin innoissani tästä ideasta.





Tein nopean luonnoksen photoshopissa ja tein pienen taittoluonnoksen. Moottorin kuva tulisi aukeamakuvaksi ja sitten teksti kietoutuisi sen ympärille. Kuvasta tulisi infografiikkamainen, muistuttaen tietokirjojen kuvitusta. Aloin piirtämään lopullista moottoria paperille. Ensin luonnostelin sen lyijykynällä ja sitten piirsin sen lopullisesti tussilla. Moottorin piirtäminen oli hauskaa, sillä nautin kaikenlaisten mekaanisten osien ja putkien piirtämisestä.
Aluksi tuntui haastavalta, että kuvituksessa tulee käyttää mukana yhteistä kuvapankkia, mutta lopullisen moottori-idean hahmotuttua, kuvapankin integroiminen ei enää ollutkaan haastavaa, vaan ne tulisivat olemaan niitä valmiita designeja, joita kone tuottaa. Raaka inspiraation energia, jota kone ottaa sisään olisi taas paksulla tussilla tehtyjä töherryksiä. Yhdistin kaikki yhteen photoshopissa ja väritin ja varjostin sekä viimeistelin työn. En ole ihan varma, lasketaanko kaikki nämä erillisiksi kolmeksi tekniikaksi tai työvälineeksi, mutta mielestäni yhdistelin silti kivasti eri tekniikkoja.
Moottori-kuvan lähde: https://www.safran-group.com/sites/default/files/2021-07/SAF2012_0009810-Sam146-min.png








Kokeilin myös nopeasti taittaa esseeni kuvituksen kanssa ja mielestäni kuvitus toimii hyvin.


Tässä valmiit kolme kuvitusta. Alun haasteiden jälkeen olen hyvin tyytyväinen kuvaani ja sen tekeminen oli hauskaa. Nautin lopullisen moottorin piirtämisestä tussilla sekä sen värittämisestä koneella.
